Minęliśmy wulkan Erciyes, który wpłynął na ukształtowanie Kapadocji i miasto Kayseri i ruszyliśmy na północny wschód do miasta Sivas. Droga wiodła przez górzysty teren, ale podobnie jak inne była bardzo dobrej jakości. Ruch był nieduży.
W Sivas na głównym placu znajdują się 3 medresy:
Bürüciye Medresesi z 1271 roku,
Çifte Minare Medrese (Medresa z parą minaretów) oraz
Åžifaiye Medresesi z 1218 roku.
Ta ostatnia była jedną z najważniejszych szkół medycznych działających w państwie Seldżuków. Mieścił się tam także szpital.
Teraz na jej dziedzińcu wokół sadzawki znajdują się stoliki, przy których można coś zjeść i wypić. Bardzo klimatyczne miejsce
Posiedzieliśmy tam pół godziny. Pospacerowaliśmy po placu, na którym wszystkie trzy medresy się znajdują.
400 metrów od placu Hükümet znajduje się Ulu Cami (Wielki Meczet). Zbudowany za panowania Seldżuków w 1197 roku budynek należy do najstarszych meczetów na terenie Anatolii. Wspiera się aż na 50 ciosanych kamiennych kolumnach.
Największe wrażenie zrobiła na nas jednak w Sivas Gök Medrese z XIII wieku, od której rozpoczęliśmy zwiedzanie miasta.
Pięknie odrestaurowana. Zwiedzanie było darmowe. Otoczenie medresy również robiło duże wrażenie.
Byliśmy zaskoczeni, że działała tam też duża i niezła restauracja, w której zjedliśmy smaczny obiad.